Come cucinare le verdure gratinate al forno

Come cucinare le verdure gratinate al forno

Quando accendo il forno faccio sempre anche le verdure gratinate, con quello che ho in casa. Ad esempio in questo caso ho fatto una ratatouille con tutte le verdure che erano avanzate dalle ricette dei giorni scorsi.

Come cucinare le verdure gratinate al forno ingredienti:

3 carote
2 zucchine
1 melanzana
2 peperoni (1 rosso e 1 giallo)
2 patate
3 scalogni
1 spicchio d’aglio
60 gr di pangrattato
30 gr di parmigiano grattugiato
q.b. di olio d’oliva evo
q.b. di sale/pepe
prezzemolo secco

Come cucinare le verdure gratinate al forno procedimento:

Pulite e tagliate le verdure. Pelate le carote e tagliatele a rondelle. Pelate le patate e tagliatele a cubetti. Sbucciate gli scalogni e tagliateli a rondelle. Spuntate le zucchine e tagliatele a rondelle o a dadini. Private i peperoni del picciolo, dei semi e dei filamenti, quindi tagliateli a cubetti. Spuntate anche le melanzane e tagliate anche queste a tocchetti.

Sbucciate lo spicchio d’aglio e aggiungetelo. Riunite le verdure tagliate in una ciotola, poi conditele con sale e olio.

Preparate la panatura, riunendo: pangrattato, parmigiano, pepe e prezzemolo tritato, mescolate bene.

Mettete le verdure in una teglia foderata con un foglio di carta forno, cospargetele con la panatura, irroratele con un filo d’olio evo. Cuocete le verdure in forno ventilato preriscaldato a 200°C per 30-40 minuti. Gli ultimi minuti passate alla modalità grill per renderle croccanti.

Buon appetito Angela

English version

How to cook baked vegetables au gratin

When I turn on the oven I always make the vegetables au gratin, with what I have at home. For example, in this case I made a ratatouille with all the vegetables that were left over from the recipes of the past few days.

How to cook baked vegetables au gratin ingredients:

3 carrots
2 courgettes
1 eggplant
2 peppers (1 red and 1 yellow)
2 potatoes
3 shallots
1 clove of garlic
60 gr of breadcrumbs
30 gr of grated Parmesan cheese
q.s. of extra virgin olive oil
q.s. of salt / pepper
dried parsley

How to cook baked vegetables au gratin procedure:

Clean and cut the vegetables. Peel the carrots and cut them into rings. Peel the potatoes and cut them into cubes. Peel the shallots and cut them into rings. Peel the courgettes and cut them into rings or cubes. Remove the stalks, seeds and filaments of the peppers, then cut them into cubes. Also check the aubergines and cut these into chunks too.

Peel the garlic clove and add it. Gather the cut vegetables in a bowl, then season with salt and oil.

Prepare the breading, combining: breadcrumbs, parmesan, pepper and chopped parsley, mix well.

Put the vegetables in a pan lined with a sheet of parchment paper, sprinkle them with the breading, sprinkle them with a drizzle of extra virgin olive oil. Cook the vegetables in a preheated convection oven at 200 ° C for 30-40 minutes. For the last few minutes, switch to grill mode to make them crunchy.

Enjoy your meal Angela

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